Οι Σειρήνες του Τιτάνα (The Sirens Of Titan)

Οι ΣΟι Σειρήνες του Τιτάναειρήνες του Τιτάνα (The Sirens Of Titan) είναι ένα χιουμοριστικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, γραμμένο από τον Kurt Vonnegut το 1959. Μιλάμε δηλαδή για 55 ολόκληρα χρόνια πριν, κάτι που κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακό το πόσο μοντέρνο και φρέσκο παρουσιάζεται κατά την ανάγνωσή του τόσο λογοτεχνικά, αλλά και από άποψη πλοκής και ύφους. Συνοπτικά, το βιβλίο εξιστορεί τις περιπέτειες ενός ανθρώπου, ο οποίος φαίνεται να είναι «ευλογημένος» από μια ανώτερη δύναμη και το πώς εξελίσσεται η ζωή του.

Η αφήγηση εμπεριέχει πολλά διακριτικά σχόλια και απόψεις του συγγραφέα πάνω σε διάφορα κοινωνικά και θεολογικά ζητήματα, κάτι που βρήκα αρκετά συναρπαστικό. Το παραπάνω, καθώς και οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνουν όλα στο βιβλίο προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον. Ο Vonnegut, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, γράφει πολύ ομαλά και στρωτά, με ένα ευκολοδιάβαστο τρόπο χωρίς ιδιαίτερα περίπλοκες εκφράσεις ή βαριά λόγια. Οι χαρακτήρες του προκαλούν ανάμεικτα συναισθήματα, καθώς ενώ είναι μοναδικοί και ενδιαφέροντες κατά κάποιον τρόπο, ταυτόχρονα δεν γίνονται και πολύ αγαπητοί ή συσχετίσιμοι. Οι διάλογοι παρουσιάζονται όμορφα και ρεαλιστικά αλλά ενίοτε μπορούν να δώσουν μία εντύπωση αστοχίας. Επίσης, προσωπικά, σε αρκετές στιγμές βρήκα το χιούμορ του Vonnegut κάπως στεγνό και ανέμπνευστο, αλλά σε γενικές γραμμές είναι διακριτικό και ποτέ ενοχλητικό, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να το θεωρήσω ως ένα αρνητικό στοιχείο. Εξάλλου, όπως λέω πάντα, το χιούμορ είναι ένα από τα πιο υποκειμενικά θέματα αντίληψης και συνεπώς δεν γίνεται να αρέσει πάντα σε όλους το ίδιο.

Εν κατακλείδι, παρόλο που μπορώ να ομολογήσω ότι δεν ενθουσιάστηκα ή δεν εντυπωσιάστηκα όσο θα περίμενα με αυτό το βιβλίο, σίγουρα μπορώ να το συστήσω χωρίς ενδοιασμούς, και όχι μόνο στους φίλους της επιστημονικής φαντασίας. Οι ενδιαφέρουσες απόψεις του Vonnegut σχετικά με διάφορα κοινωνικά και θρησκευτικά/θεολογικά θέματα συνεχίζουν να είναι επίκαιρες και παρατηρούνται ακόμα στη σύγχρονη κοινωνία μας.

Antonis M.

About The Author

Antonis M. Ο Antonis M. είναι ένας τρελλός επιστήμονας, που αν δεν ήταν άνεργος, δεν θα είχε χρόνο να ασχολείται με τα ατελείωτα ενδιαφέροντα του! Από όλα αυτά, μοιράζεται στο SpoilerAlert.gr την πόρωση του για τα βιβλία φαντασίας και επιστημονικής φαντασίας, αποστάζoντας τις σκέψεις του σε μορφή μικρών κριτικών.... όταν προλαβαίνει και κάθεται να γράψει!!! Διαβάζει συνήθως βιβλία σε ψηφιακή μορφή στον αγαπημένο του ηλεκτρονικό αναγνώστη, ακούει σχεδόν πάντα soundtracks από ταινίες και computer games και λατρεύει να πίνει καφέ!
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments