Αμανίτα ΜουσκάριαΟ Ηλίας, γευσιγνώστης και μηχανόβιος, κάνει ταξιδιωτικό ρεπορτάζ για λογαριασμό ενός περιοδικού. Η αρχισυντάκτρια τον στέλνει στο όρος Πάικο της Μακεδονίας, να γράψει για τις φυσικές ομορφιές της περιοχής και το φημισμένο του τσίπουρο. Κάποια βραδιά, θα βρεθεί στο δρόμο του ένα απομονωμένο ξενοδοχείο. Εκεί θα γνωρίσει τον κυρ-Ντρούγκαρο, έναν από τους δύο επιζώντες ενός απίστευτου γεγονότος που συνέβη πριν εξήντα χρόνια. Τότε, που μια διμοιρία του ΕΛΑΣ, πεθαίνοντας της πείνας, έφαγε παραισθησιογόνα μανιτάρια, τα Amanita muscaria του τίτλου, και είχε τραγική κατάληξη…
Αμανίτα ΜουσκάριαΤο νέο αυτό graphic novel βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Παύλου Μεθενίτη, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Θανάση Πέτρου για τη μεταφορά σε κόμικς. Το συνταρακτικό μάλιστα, είναι ότι η όλη ιστορία με τους αντάρτες έχει εμπνευστεί από πραγματικό συμβάν.
Αναμφίβολα, η κεντρική ιδέα εξιτάρει. Και όλο το γύρω-γύρω όμως παρουσιάζει το δικό του ενδιαφέρον. Οι ψυχραμένες σχέσεις του Ηλία με τους γονείς του ή το παρελθόν του Ντρούγκαρου στη Γερμανία, δεν είναι παράταιρες. Ίσως η ροή έχει κάποια θεματάκια σε ορισμένα σημεία, αλλά οι διάλογοι είναι καλογραμμένοι και από ένα σημείο και μετά, εγκλωβίζεσαι στο ντελίριο που προκαλούν τα ζουρλομανίταρα και δεν σταματάς το διάβασμα. Σε αυτό, σαφώς πρέπει να σταθούμε στο σχέδιο του Πέτρου, το οποίο είναι εξαιρετικό, παρά τις κατά τόπους αστοχίες. Στις σελίδες με τις παρενέργειες των μανιταριών, στο αποκορύφωμα δηλαδή του κόμικ, αλλάζει στυλ και μας χαρίζει εικόνες δυνατές και τρομακτικές, δημιουργώντας ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα.
Αμανίτα ΜουσκάριαΚοντολογίς, ένα κόμικ άγριο και σκοτεινό, που προσφέρεται για πολλαπλές αναγνώσεις. Και σίγουρα, για σκέψη.

The following two tabs change content below.
Γιώργος Τρου

Γιώργος Τρου

Πολυκύτταρος οργανισμός αγνώστου είδους. Θα τον βρείτε να κάνει ταξίδια με τον Κόρτο Μαλτέζε στον Ειρηνικό, να κυνηγάει εγκληματίες με τον Batman ή να τρώει αγριογούρουνα στο γνωστό γαλατικό χωριό, που αντιστέκεται ακόμη και θα αντιστέκεται για πάντα στους Ρωμαίους εισβολείς. Λατρεύει όσο τίποτε άλλο τη μουσική του Ennio Morricone και τις καλές μπύρες.

  • Αγαπημένη ταινία: Oldboy, The Good, the Bad and the Ugly, V for Vendetta, Amores Perros, Akira και η λίστα δεν έχει τελειωμό...
  • Αγαπημένος συγγραφέας: Δυσκολεύεται να επιλέξει μεταξύ George Orwell και Stephen King
  • Παιδικός ήρωας:  ο Πίκος Απίκος, ο δαιμόνιος δημοσιογράφος
  • Αγαπημένο ζώο:  ο Ντίπο, ο μπετονένιος γλάρος από το Ινκάλ

Leave a Reply

2 Comments on "«Αμανίτα Μουσκάρια» των Παύλου Μεθενίτη και Θανάση Πέτρου"

Notify of
Sort by:   newest | oldest | most voted
Natalia Politis
Member

Πολύ ενδιαφέρον!

popcornmaniac
Member

Μπήκε στη λίστα με τις επόμενες αγορές μου…

wpDiscuz