Dirk Gently’s Holistic Detective Agency – Review

Ο Dirk Gently είναι ένας ολιστικός ντετέκτιβ. Βασίζει τις έρευνές του στην “θεμελιώδη συσχέτιση μεταξύ των πάντων” και ακολουθεί φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους στοιχεία, φτάνοντας στην σωστή λύση των μυστηρίων του με τον πιο ευφάνταστα λάθος τρόπο.

Αν όλα αυτά σας φαίνονται λίγο παρανοϊκά αλλά και κάπως ενδιαφέροντα, βρίσκεστε σε καλά χέρια. Σε αυτήν την καινούργια σειρά του BBC America (που στην Ελλάδα μπορούμε να δούμε μέσω Netflix), ο Max Landis (Chronicle, American Ultra, αυτό το μικρό αριστούργημα) μεταφέρει στην μικρή οθόνη έναν χαρακτήρα του Douglas Adams (The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy), οπότε το αποτέλεσμα θα είναι τουλάχιστον λίγο τρελό και σίγουρα ενδιαφέρον.

Θεωρώντας πως στις ιστορίες του Douglas Adams το κυρίαρχο στοιχείο είναι η ιδιαίτερη φωνή του συγγραφέα, οι δημιουργοί της σειράς αποφάσισαν ότι μια απόπειρα να μεταφέρουν αυτούσια την πλοκή των δύο βιβλίων δεν θα είχε ιδιαίτερο νόημα κι έτσι παρουσιάζουν μια καινούργια ιστορία, η οποία είναι παραπάνω από επαρκώς περίπλοκη.

Στα μόλις οκτώ επεισόδια της πρώτης σαιζόν, ο Dirk Gently (Samuel Barnett) και ο απρόθυμος sidekick του, Todd (Elijah Wood) προλαβαίνουν να εμπλακούν σε μια δαιλαλώδη υπόθεση που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μια μυστηριώδη αίρεση, μια ψυχαναγκαστική σωματοφύλακα, όχι ένα, αλλά δύο ζευγάρια πρακτόρων, μια σχιζοφρενή δολοφόνο, τέσσερις μανιακούς τύπους οπλισμένους με ρόπαλα και λοστούς, μια αγνοούμενη έφηβη, έναν παλιό ροκ-σταρ, έναν πολύ σημαντικό σκύλο και μια εξίσου σημαντική γάτα.

Ο Dirk ξεκινάει ως ένας σχεδόν στερεοτυπικός “μαγικός Βρετανός” (μην ξεχνάμε εξάλλου ότι έχουμε να κάνουμε με το κανάλι του Doctor Who) που εισβάλει στην φαινομενικά φυσιολογική ζωή του Todd, αλλά πολύ σύντομα οι δύο πρωταγωνιστές αποκτούν βάθος και μαθαίνουμε ότι πολλά πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται.

Dirk Gently's Holistic Detective AgencyΗ πλοκή του Dirk Gently είναι ενδιαφέρουσα και περίπλοκη αλλά, δυστυχώς, αυτό δεν αρκεί για να εγγυηθεί μια σειρά χωρίς προβλήματα.

Στο οπτικό της κομμάτι, η πρώτη εντύπωση που κάνει η σειρά δεν είναι ιδιαίτερα καλή. Φταίει λίγο η αμερικανική τηλεόραση, που μας έχει καλομάθει τα τελευταία χρόνια με σειρές κινηματογραφικών προδιαγραφών, αλλά το Dirk Gently μοιάζει λίγο φτωχό και στερούμενο προσωπικότητας στον οπτικό του τομέα, σαν οι δημιουργοί του να φοβήθηκαν να αφήσουν την εικόνα να αναδείξει την εκκεντρικότητα της πλοκής.

Πρόκειται για πταίσμα, φυσικά, και δεν θα αρκούσε για να χαλάσει την σειρά, αν το Dirk Gently δεν ήταν γεμάτο από ένα σωρό ανεξήγητες επιλογές που κάνουν ορισμένες σκηνές από άβολες ως και cringe-worthy. Ατάκες που είναι πολύ λιγότερο έξυπνες απ’ ότι προσπαθεί η σειρά να μας πείσει ότι είναι, περίεργες επιλογές στο editing, τις ερμηνείες και στον τρόπο που οι ηθοποιοί αλληλεπιδρούν και αντιδρούν σε όσα συμβαίνουν γύρω τους βρίσκονται σε κάθε επεισόδιο και το αποτέλεσμα είναι… ατυχές.

Παρά τα προβλήματά του όμως, το Dirk Gently είναι μια σειρά που μερικοί από σας πρέπει να δείτε. Δεν είναι σε καμία περίπτωση το καλύτερο πράγμα που θα δείτε φέτος, αλλά του αξίζει σίγουρα μια θέση στην κατηγορία “ακατέργαστο διαμάντι”. Αν η ιδέα ενός περίεργου detective story που βρίσκεται στο ιδιαίτερο κομβικό σημείο μεταξύ του Doctor Who και του Big Lebowski σας φαίνεται ενδιαφέρουσα, ή αν είστε φαν του Douglas Adams, τότε είστε το κοινό στο οποίο απευθύνεται το Dirk Gently’s Holistic Detective Agency και θα σας πρότεινα να του αφιερώσετε λίγο από τον χρόνο σας.

About The Author

Θάνος Φιλάνης

Ο Θάνος διαβάζει ό,τι πέσει στα χέρια του, προτείνει στους φίλους του περίεργες ταινίες που δεν έχουν ξανακούσει και γράφει με ενθουσιασμό αυτάρεσκα κειμενάκια με θέμα τον εαυτό του. Geek μέχρι το κόκαλο—αν και σπάνια θα τον ακούσεις να το παραδέχεται—είναι γνωστός για την χρήση φράσεων όπως “το βιβλίο ήταν καλύτερο” και “τι, δεν ήξερες ότι είναι βασισμένο σε κόμικ;” Όταν δεν γράφει άρθρα και βιντεάκια για το SpoilerAlert, προσπαθεί να τελειώσει τη σχολή του και φαντασιώνεται το όνομά του σε εξώφυλλα βιβλίων.

  • Αγαπημένη ταινία: Αρνείται να απαντήσει ξεκάθαρα, αλλά το Contact και το Fight Club είναι πολύ ψηλά στη λίστα του.
  • Αγαπημένος Συγγραφέας: Κατά καιρούς περνάει από “φάσεις”, αλλά (για να μιλήσουμε με όρους Sex and the City) o Mr Big του είναι ο Neil Gaiman.
  •  Παιδικός Ήρωας: Όταν ήταν μικρός, του άλλαξε τη ζωή ένα βιβλίο για τον μύθο του Βασιλιά Αρθούρου. Ναι, είναι geek, το ξεκαθαρίσαμε αυτό.
  • Αγαπημένο Ζώο: Πλατύποδας (Ornithorhynchus anatinus). Είναι πάπια; Είναι κάστορας; Ποιος ξέρει; Όπως και να ‘χει είναι cool.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments