The Force Awakens: Γιατί ο Kylo Ren είναι ο J.J. Abrams

Το έβδομο επεισόδιο του Star Wars έφτασε στις κινηματογραφικές αίθουσες συνοδευόμενο από την φασαρία του hype και εισέπραξε την ενθουσιώδη υποδοχή των fans που είδαν το σύμπαν που αγάπησαν να επιστρέφει.

Το The Force Awakens διακατέχεται από μία “back to basics” λογική, η οποία δένει την αγάπη των ανθρώπων που βρίσκονται μπροστά και πίσω από τις κάμερες με την τεχνογνωσία του κολοσσού που ονομάζεται Disney, παρουσιάζοντάς μας μία αυθεντική Star Wars εμπειρία παραμυθιού στο διάστημα. Το SpoilerAlert τα κάλυψε όλα αυτά σε ένα διθυραμβικό review, οπότε δεν έχει νόημα να επαναλαμβανόμαστε. Αντίθετα, θα μιλήσουμε με αφορμή ορισμένα αρνητικά της ταινίας και, μιας και υπάρχει ήδη review, δεν θα παραλείψουμε και μερικά SPOILERS, οπότε συνέχιστε να διαβάζετε με δική σας ευθύνη.

the-force-awakens-poster

Πέρα από το γεγονός ότι το Snoke είναι απαίσιο όνομα για να κάνεις καριέρα ως Άρχοντας του Σκότους, δύο ήταν οι βασικές απογοητεύσεις που επιφύλασσε το The Force Awakens για τους περισσότερους θεατές. Η πρώτη είχε να κάνει με την δομή της ταινίας, αφού, ούτε λίγο ούτε πολύ, η πλοκή έμοιαζε να αναμασά την ιστορία του A New Hope σκηνή προς σκηνή. Η δεύτερη αφορούσε τον βασικό μας ανταγωνιστή, Kylo Ren.

Η πρώτη γίνεται αντιληπτή από αρκετά νωρίς–από την πρώτη σκηνή, για ακρίβεια. Ο Kylo Ren βγαίνει από ένα σκάφος του First Order και σκοτώνει καποιούς επαναστάτες με την βοήθεια των Stormtroopers του, όπως ακριβώς έκανε και ένας άλλος κακός με μάσκα σε μία άλλη ταινία με τίτλο Star Wars.

Το όλο concept του Kylo Ren έμοιαζε λίγο με Darth Vader “light”, πράγμα που η ταινία προσπάθησε να στηρίξει με τον θαυμασμό που τρέφει για τον θρυλικό Sith Lord, θεωρώντας τον πρότυπό του και θέλοντας να συνεχίσει το έργο του. Κάπου στα μισά της ταινίας, όμως, ο Kylo Ren βγάζει τη μάσκα του. Και για μερικά δευτερόλεπτα, το θέαμα είναι κάπως απογοητευτικό.

Kylo Ren

Ο Kylo Ren δεν μοιάζει με τους περισσότερους villains του σύμπαντος του Star Wars. Διαμαρτύρεται πολύ, χάνει συχνά την ψυχραιμία του, είναι οριακά emo και καταφέρνει να γίνει αντιπαθής για όλους τους λάθος λόγους. Αυτός είναι ο κακός μας; Αυτός είναι ο κίνδυνος για την Rey και τον Fin, πόσο μάλλον τον Han και τον Chewie; ΑΥΤΟΣ θα διαδεχθεί τον Darth Vader;

Και, εν μέρει, όλες αυτές ερωτήσεις που περνούν από το μυαλό ενός θεατή, έχουν κάποια βάση. Άλλα ίσως αυτό ακριβώς να είναι το ζητούμενο. Ας ανοίξουμε μια παρένθεση.

left parenthesis
(comedy gold)

Το 1999, ο George Lucas είδε το προσωπικό του όραμα, το magnum opus του, να γίνεται πραγματικότητα όταν, ανέλαβε το σενάριο την σκηνοθεσία, την επίβλεψη των ειδικών εφέ και γενικότερα κάθε τομέα της παραγωγής των Star Wars prequels. Ο Lucas κατάφερε κάτι ανήκουστο για τα δεδομένα του κινηματογράφου, δίνοντας στον εαυτό του τον απόλυτο έλεγχο.

unlimited power

Όλοι ξέρουμε πάνω-κάτω ποιο ήταν το αποτέλεσμα. Ο Lucas μετατράπηκε σε punchline για την geek κουλτούρα, με την ιστορία του πόσο απογοητευτικά ήταν τα prequels να έχει ειπωθεί ξανά και ξανά και ξανά.

Το κοινό δεν συγχωρεί. Καλώς ή κακώς, υπερβολικά ή όχι, πρόκειται για μια ιστορία που σημαίνει πολλά για τους fans της, οι οποίοι θεωρούν το Star War εξίσου “δικό τους” με τον δημιουργό του, αν όχι περισσότερο.

Και ναι, σίγουρα, ένας άνθρωπος που πρόσφατα εισέπραξε 4 δισ. από την Disney μας προκαλεί να πούμε “και τι τον νοιάζει αυτόν τι λένε οι fans;” Δεν παύει όμως να είναι ένας δημιουργός που είδε το όραμά του να εισπράτει όχι απλά απογοήτευση, αλλά μίσος.

Κλείνει η παρένθεση.

right-parenthsisΗ Disney λοιπόν αγοράζει το Star Wars και (επειδή είναι η Disney) αποφασίζει ότι θα βγάζει ταινίες μέχρι το πολυυυύ μακρινό μέλλον όπου δεν θα τις χρειαζόμαστε πια, επειδή θα πολεμάμε μεταξύ μας με αληθινά φωτόσπαθα. Και κάπως έτσι εμφανίζεται στο προσκήνιο ο J.J. Abrams.

jjabrams

Ο Abrams υπήρξε “δηλωμένος” geek από την αρχή της καριέρας του. Από το Cloverfield, το tribute του στα monster movies, στο Super 8, που αποτίει φόρο τιμής στις ταινίες του Spielberg, η δουλειά του υπήρξε ανέκαθεν ένα love letter σε πράγματα που τον ενθουσίαζαν πρώτα ως θεατή και μετά ως δημιουργό.

Στο θέμα των franchises από την άλλη, το βιογραφικό του ήταν μάλλον απογοητευτικό, αφού ήταν υπεύθυνος για το reboot του Star Trek, που άφησε μια πικρή γεύση απογοήτευσης στους απανταχού trekkies. Με μια ταινία που κατάφερε να χάσει τελείως το νόημα του αρχικού της franchise, οι fans δεν ήθελαν πολύ για αρχίσουν να ετοιμάζουν τα φτυάρια τους. Ο Abrams πήρε το πλήρωμα του Enterprise και τους μετέτρεψε σε action movie της “σχολής” Michael Bay. Αυτός θα μεταφέρει τo μεγαλείο του (παλιού, καλού) Star Wars στο νέο installment;

Ο Kylo Ren και ο J.J. Abrams είναι, κατά ένα περίεργο τρόπο, το ίδιο πρόσωπο.

Ο Kylo, αναποφάσιστος μέχρι την τελευταία στιγμή για το ποιον δρόμο θέλει να ακολουθήσει, φοράει μάσκα για να μοιάσει όσο περισσότερο γίνεται στο είδωλό του. Ο Abrams επαναλαμβάνει την πλοκή της παλιάς τριλογίας, προσπαθώντας να πείσει το κοινό ότι η μαγεία του Star Wars έχει επιστρέψει (ή έχει “ξυπνήσει” όπως αναφέρει ο τίτλος της ταινίας), σαν να πιστεύει ότι οποιαδήποτε παρέκκλιση θα του στοιχίσει. Είναι και οι δύο fanboys που κάνουν ό,τι κάνουν με ενθουσιασμό, αλλά παράλληλα αφήνοντας υπόνοιες ενός φόβου, μήπως το έργο που έχουν αναλάβει καταρρεύσει κάτω από το ίδιο του το βάρος και τελικά τους συνθλίψει.

Ο Kylo Ren ενσαρκώνει, μ’ αυτόν τον τρόπο, όλη την φιλοσοφία πίσω από το The Force Awakens. Η ταινία μοιάζει να επιλέγει τον γνώριμο, δοκιμασμένο δρόμο, αλλά αποδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι μπορεί να το κάνει σωστά και παίρνει το OK για να προχωρήσει το franchise σε νέες, ανεξερεύνητες περιοχές.

Κάπου εδώ νιώθω ότι πρέπει να προσθέσω πως δεν ανήκω στους σκληροπυρηνικούς fans του Star Wars. Γνωρίζω αρκετά καλά το lore και εκτιμώ την αισθητική των ταινιών, αλλά έχω κάποια θέματα τόσο με την παλιά τριλογία, όσο και με τα prequels (“θέματα” που δεν υπάρχει λόγος να τα αναλύσουμε εδώ). Ωστόσο, ακόμη κι έτσι, η διαφορά του The Force Awakens από την τριλογία των prequels μου φαίνεται προφανής.

Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το Επεισόδιο Οκτώ για να μάθουμε αν ο Kylo Ren θα καταφέρει να σταθεί επάξια δίπλα στο πρότυπό του, αλλά μου φαίνεται πως ο J.J. έχει κερδίσει το δικό του μισό του στιχοίματος. Η Δύναμη “ξύπνησε”.

Kylo Ren

 

About The Author

Θάνος Φιλάνης

Ο Θάνος διαβάζει ό,τι πέσει στα χέρια του, προτείνει στους φίλους του περίεργες ταινίες που δεν έχουν ξανακούσει και γράφει με ενθουσιασμό αυτάρεσκα κειμενάκια με θέμα τον εαυτό του. Geek μέχρι το κόκαλο—αν και σπάνια θα τον ακούσεις να το παραδέχεται—είναι γνωστός για την χρήση φράσεων όπως “το βιβλίο ήταν καλύτερο” και “τι, δεν ήξερες ότι είναι βασισμένο σε κόμικ;” Όταν δεν γράφει άρθρα και βιντεάκια για το SpoilerAlert, προσπαθεί να τελειώσει τη σχολή του και φαντασιώνεται το όνομά του σε εξώφυλλα βιβλίων.

  • Αγαπημένη ταινία: Αρνείται να απαντήσει ξεκάθαρα, αλλά το Contact και το Fight Club είναι πολύ ψηλά στη λίστα του.
  • Αγαπημένος Συγγραφέας: Κατά καιρούς περνάει από “φάσεις”, αλλά (για να μιλήσουμε με όρους Sex and the City) o Mr Big του είναι ο Neil Gaiman.
  •  Παιδικός Ήρωας: Όταν ήταν μικρός, του άλλαξε τη ζωή ένα βιβλίο για τον μύθο του Βασιλιά Αρθούρου. Ναι, είναι geek, το ξεκαθαρίσαμε αυτό.
  • Αγαπημένο Ζώο: Πλατύποδας (Ornithorhynchus anatinus). Είναι πάπια; Είναι κάστορας; Ποιος ξέρει; Όπως και να ‘χει είναι cool.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments