Οι 19 ταινίες της Marvel (απο τη χειρότερη στην καλύτερη)

10 χρόνια, 19 ταινίες μετά, και 14,8 δισεκατομμύρια $ στο ταμείο, η Marvel είναι η αδιαφιλονίκητη κυρίαρχος στο εμπορικό σινεμά υπερηρώων. Σαν την Coca-Cola, έχει την μοναδική συνταγή και καταφέρνει οι ταινίες της να είναι διασκεδαστικές, συγκινητικές, πολυαγάπητες και πλανητοσυντριπτικές. Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας της τελευταίας ταινίας Avengers Infinity War, που ήδη έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ, ανοίγοντας με 250 εκατομμύρια $ στην Αμερικανική αγορά και 530 $ στον υπόλοιπο κόσμο, είναι η ώρα για μια λίστα! Άκρως υποκειμενική, το ξεκαθαρίζω… Προς αποφυγή παρεξηγήσεων.

ταινίες της Marvel hulk2008
19. The Incredible Hulk (2008)

Ακόμη και ο ίδιος, ο boss Kevin Feige δεν την έχει σε μεγάλη υπόληψη. Μαζί με τον  Iron Man ξεκίνησαν την Φάση 1η του franchise, αλλά τόσο ο ηθοποιός (Edward Norton) όσο και το όλον της ταινίας είναι βαρετό και γκρίζο.

ταινίες της Marvel thor
18. Thor: The Dark World (2013)

Όσο και αν ο Θορ και η ιστορία του είναι από τις αγαπημένες μου, αυτή την ταινία δεν μπορώ να την υπερασπιστώ. Πιο σκοτεινό από το προηγούμενο, αλλά επιφανειακό, προκρίνοντας το στυλ σε βάρος της ουσίας, με έναν σκηνοθέτη γνωστό από τη δουλειά του στο Game of Thrones αλλά χωρίς να καταφέρνει να πιάσει την Μαρβελική φόρμουλα και με έναν κακό κακό. Οι μονοδιάστατοι κακοί είναι το πρόβλημα της Marvel και εδώ αυτό φαίνεται. Θα περιμένουμε μέχρι τον Θάνο για να διορθωθεί…

ultron
17. Avengers: Age of Ultron (2015)

Το σικουελ των Avengers που σκηνοθέτησε ο Τζος Γουίντον και μετά έφυγε από το franchise. Ευτυχώς. Προεφηβικό χιούμορ, ένας ακόμη μονοδιάστατος κακός, βαρετό σενάριο, που έχει αξία μόνο για τις σκηνές σχετικά με τις Infinity Stones και επειδή έθεσε τις βάσεις για την πολύ καλύτερη ταινία του Captain America: Civil War. Επίσης, αναδεικνύει την αδυναμία του Γουίντον στο να καταλαβαίνει και να γράφει τους υπόλοιπους χαρακτήρες που δεν ονομάζονται Iron Man. Η διαφορά, για παράδειγμα, του χαρακτήρα του  Captain America στους Avengers που είναι μια καρικατούρα και στις δικές του ταινίες είναι αποκαρδιωτική.

ironman2
16. Iron Man 2 (2010)

Το σίκουελ στον πρώτο Iron Man διαπραγματεύεται τις συνέπειες της αποκάλυψης της ταυτότητας του Iron Man στον κόσμο, τον κίνδυνο η νέα τεχνολογία να πέσει στα λάθος χέρια και μας γνωρίζει την Black Widow. Αυτά. Δεν θυμάμαι κάτι άλλο, πέραν του ότι η ταινία είχε πάλι έναν αδιάφορο κακό. Η γοητεία, ωστόσο του Robert Downey Jr, ο οποίος δίνει δικά του στοιχεία στον Τόνι και ουσιαστικά αποτελεί το spirit animal της Marvel είναι αδιαμφισβήτητη!

drstrange
15. Doctor Strange (2016)

Η Marvel δεν θα έμενε μόνο στη Γη και αφού οι Φύλακες του Γαλαξία άνοιξαν το franchise για περιπέτειες στο διάστημα, ο  Doctor Strange μας εισήγαγε σε ολόκληρες νέες πραγματικότητες και παράλληλα σύμπαντα. Και γνωρίσαμε την κομβικής σημασίας Infinity Time Stone και το ταξίδι στο Χρόνο. Αξιόλογη ταινία για την ιστορία του ήρωα, όμορφης αισθητικής εφέ – τύπου Inception που βλέπεται ευχάριστα.


14. Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017)

Σίκουελ του Guardians of the Galaxy Vol 1, είναι ακόμη πιο πολύχρωμο, εκκεντρικό και διασκεδαστικό δεύτερο μέρος. Βέβαια δεν έχει την φοβερή φρεσκάδα και πρωτοτυπία που είχε το πρώτο, αλλά το γεγονός ότι η Μαρβελ μπορεί να κάνει και διαστημικές ταινίες κόμιξ, μας αφήνει αισιόδοξους για την Φάση 4.


13. Ant-Man (2015)

H ταινία αυτή της ιστορίας του Ant-Man – για τον οποίο δεν ήξερα πολλά και μου φαινόταν και χαζό κόνσεπτ (ένας τύπος που μικραίνει σε μέγεθος εντόμου και συνομιλεί καβαλώντας μύγες ξέρω-γω;) – με ξάφνιασε ευχάριστα. Συνέβαλε σε αυτό τα μέγιστα ο Πωλ Ράντ που είναι αξιαγάπητος και πολύ καλός ηθοποιός. Η ταινία ήταν χαρούμενη, διασκεδαστική, ευχάριστη, χωρίς να βασίζεται μόνο σε μετεφηβικό χιούμορ ή να καταλήγει σε καρτουνίστικο στυλ. Και μια φρέσκια ανάσα ανάμεσα σε όλα τα πιο σκοτεινά άλλα σίκουελ.


12. Captain America: The First Avenger (2011)

Η ταινία που δεν περίμενα να μου αρέσει και κατέληξε μια από τις αγαπημένες μου. Χαμηλά στη λίστα γιατί προσπάθησα να είμαι αντικειμενική, να μη γεμίσω μόνο με τις ταινίες του Cap. Καθόλου αμερικανιά, αν και αυτός ήταν ο αρχικός φόβος πολλών, συμπεριλαμβανομένης και της ίδιας της Marvel που τη διαφήμιζε ως “The First Avenger” και λιγότερο ως Captain America. Η ταινία που μας γνώρισε έναν ιδεαλιστή, ρομαντικό, αξιοπρεπή ήρωα, διαφορετικό από τον πρακτικό, χιουμορίστα playboy Tony Stark ή τον εξωγήινο θεό της Ασγκαρντ Thor. Έναν ήρωα που βρήκε την τέλεια ενσάρκωσή του στο πρόσωπο του Chris Evans. Ο τρόπος που o Evans υποδύθηκε τον παλαιάς κοπής Cap χωρίς πολλές χαριτωμενιές αλλά με ευαισθησία, υψηλή αίσθηση καθήκοντος και αφοσίωσης στις αρχές της ελευθερίας και της φιλίας είναι ο λόγος που αυτός ο χαρακτήρας αγαπήθηκε τόσο πολύ από το κοινό και σήμερα πια αποτελεί το αντίπαλο δέος σε δημοφιλία του Τόνι Στάρκ. I could do this all day, σωστά;
Έχοντας ίσως τον – μέχρι τον Θάνος – πιο καλό κακό, τον Red Skull και πλειάδα άλλων σημαντικών για την εξέλιξη της όλης ιστορίας ηρώων, ο Πρώτος Εκδικητής παραμένει μια εξαιρετική ταινία, ακόμη και αν τα ψηφιακά εφέ του νεαρού και καχεκτικού Steve Rogers αποτελούν το μοναδικό αδύναμο σημείο της.

 
11. Τhor (2011)

Πριν ανακαλύψουν όλοι με το Thor Ragnarok πόσο καλός είναι ο Thor, η πρώτη αυτή ταινία του God of Thunder, σκηνοθετημένη από τον Kenneth Branagh με μια εσάνς Σεξπηρική, μας συστήνει τον πιο αγαπημένο αντιήρωα της Μάρβελ, τον Loki και είναι μια αρκετά σοβαρή (όχι με αρνητική έννοια) εισαγωγή για τον παρεξηγημένο αυτό θεό.

ταινίες της Marvel
10. Black Panther (2018)

Η ταινία – φαινόμενο. Το ανέλπιστο κινηματογραφικό χιτ. Η φόρμουλα της Μάρβελ επικαιροποιείται, απαντά στο αίτημα των καιρών για ποικιλία χαρακτήρων, εθνικοτήτων και απόψεων, με τεράστια εμπορική αλλά και καλλιτεχνική επιτυχία. Αφροφουτουρισμός, αποθέωση της μαύρης κουλτούρας σε όλα τα επίπεδα, σκηνικά-κοστούμια-μουσική, αλλά και ουσία. Με έναν εξαιρετικά καλό και πολύπλοκο κακό, τον Killmonger, η Μάρβελ φαίνεται να ξεπερνάει το πρόβλημα ‘επιφανειακός κ μονοδιάστατος μη απειλητικός κακός’ και  να βάζει σε σκέψεις το κοινό της με τους συμβολισμούς και τις ιδέες που εκφράζονται κατά τη διάρκεια του φιλμ.  Ίσως όχι με φρενήρη δράση, αλλά με πολύ ταλέντο ο Black Panther ανανεώνει το franchise και μας γεμίζει ελπίδα για την Φάση 4.


9. Iron Man (2008)

Εν αρχή είναι ο Iron Man. Ο Iron Man είναι η Μάρβελ και ο Robert Downey Jr κάνει το καλύτερο comeback που θα μπορούσε, ρίχνοντας τα θεμέλια για μια δεκαετία κινηματογραφικής ιστορίας υπερηρώων και φτιάχνοντας έναν μοναδικό ήρωα, που στα χέρια άλλου θα έβγαινε προς τα έξω ως εκνευριστικός. Η φόρμουλα της Μάρβελ δεν θα ήταν ποτέ η ίδια αν ο Robert Downey δεν είχε αναλάβει το ρόλο αυτό.

ταινίες της Marvel
8. Spider-Man Homecoming (2017)

Μια ακόμη ταινία για την ιστορία του Άνδρα-Αράχνη; Και όμως ναι, και όμως είναι ίσως η καλύτερη ιστορία που είδαμε στην οθόνη. Εξαιρετική η επιλογή του ηθοποιού Τοm Holland που είναι κα-τα-πλη-κτι-κός στο να ισορροπεί ανάμεσα στο αστείο, το χαριτωμένο – νεανικό και το σοβαρό. Στα συν έχουμε και την εμφάνιση του Tony Stark που χτίζει την ωραία δυναμική και επικοινωνία μεταξύ Peter – Tony, αλλά και μια πολύ καλή ερμηνεία από τον Michael Keaton (Vulture).


7. Thor: Ragnarok (2017)

Η ταινία αυτή μας ξανασύστησε τον Thor. Πολλοί νέοι φανς ενθουσιάστηκαν με την 80′ s αισθητική, τα χρώματα, την εκκεντρικότητα των σκηνοθετικών επιλογών αλλά και τις καλές ερμηνείες. Ο Κρις Χέμσγουορθ ‘απελευθερώνεται’, μας δείχνει το κωμικό του ταλέντο και ναι, το νέο κούρεμα βοηθάει. Ρίξτε και λίγο Hulk στην εξίσωση και την φοβερη Κέιτ Μπλάνσετ, Τζεφ Γκόλτμπλουμ και την γοητευτική Βαλκιρι, και μια φρέσκια ταινία μας προϊδεάζει θετικά για το μέλλον που έρχεται.


6. Iron Man 3 (2013)

Η φάση 2 ξεκινάει με μια ταινία που δίχασε λίγο το κοινό τότε, αλλά είναι μια επιτυχία στο box office (1,2 δισ $ εισπράξεις). Εμένα μου άρεσε πολύ. Έτυχε να τη δω και δυο φορές και δεν είμαι και φαν του Τόνι. Αστεία, χαριτωμένη, γεμάτη δράση και χιούμορ αλλά χωρίς να αποφεύγει τις σκοτεινές στιγμές και τα δύσκολα σημεία. Μας παρουσιάζει έναν Τόνι λίγο ‘σπασμένο’, ευάλωτο και ευαίσθητο, αλλά αυτό είναι θετικό, γιατί δίνει και άλλες διαστάσεις στον ήρωα και τον εξανθρωπίζει. Μια από τις σπάνιες φορές που παρουσιάζεται σε υπερηρωικό φιλμ το μετατραυματικό στρες από το οποίο υποφέρουν στρατιώτες αλλά και όσοι βίωσαν τραυματικά γεγονότα. Αυτή η πιο ρεαλιστική προσέγγιση του τι γίνεται μετά τις πλανητοσυντριπτικές μάχες που βλέπουμε στις ταινίες αυτές, είναι μια φρέσκια οπτική και αναγκαία για να ‘προσγειώσει’ τους ήρωες και να μην τους καταντήσει καρικατούρες. Και η ανατροπή της ταινίας είναι διασκεδαστική, δείχνοντας πως η Μαρβελ δεν παίρνει -πάντα- πολύ στα σοβαρά τον εαυτό της…

5. Guardians of the Galaxy (2014)

To ρίσκο είναι με το μέρος της Μάρβελ. Ποιος φανταζόταν ότι μια ταινία με γενικά άγνωστους χαρακτήρες θα ήταν τέτοια σούπερ επιτυχία; Λίγο πριν οι Φύλακες του Γαλαξία μας συστηθούν, πολλοί μιλούσαν για την πρώτη αποτυχία της Μάρβελ. Πόσο λάθος ήταν τελικά! Η πολύχρωμη space opera ταινία, γεμάτη τρελιάρικο χιούμορ και συναίσθημα νοσταλγίας κέρδισε το κοινό, έκανε σούπερ σταρ τον πρωταγωνιστή της, Κρις Πρατ και έδειξε πως η Μαρβελ μπορεί άνετα να αφήσει τη Γη πίσω και με μεγάλο σουξέ να επεκταθεί στο αχανές διάστημα. Βέβαια, πέρα από την εξαιρετική δουλειά του James Gunn τόσο στο σενάριο όσο και στη σκηνοθεσία, η μουσική, το σάουντρακ απογειώνει το φιλμ και το καθιστά μοναδικό.


4. Τhe Avengers (2012)

Μετά από πέντε ταινίες, η πρώτη Φάση του κινηματογραφικού σύμπαν της Marvel κορυφώνεται στην ταινία που όλοι περιμέναμε, τους Avengers. Μια ταινία που συγκεντρώνει όλους τους ήρωες των οποίων τις ξεχωριστές ιστορίες είχαμε ήδη δει, και τους ρίχνει στη δράση. Στην προστασία της Γης από τον Λόκι και τον στρατό που είχε συγκεντρώσει, καθώς και μας συστήνει τον μεγάλο κακό, τον Θάνο. Μοναδική στο είδος της, καθώς τέτοιο συναπάντημα σούπερ ηρώων δεν είχε ξανασυμβεί στη μεγάλη οθόνη σε τέτοιο μέγεθος σταρς κιόλας! Με 1,5 δισ $ εισπράξεις, στο τοπ 10 των μεγαλύτερων εισπράξεων, είναι μια τεράστια επιτυχία. Επική δράση και χιούμορ μαζί, ο Τζος Γουίντον θέτει τη βάση για όλες τις υπόλοιπες ταινίες. Πόσο ανυποψίαστοι τότε… Πού να φανταζόμασταν τι θα ακολουθούσε…


3. Captain America: Civil War (2016)

Θα μπορούσε κανείς να αμφισβητήσει ότι αυτή είναι μια σολο ταινία του Cap, να πει ότι στην ουσία είναι μια ταινία Avengers (Avengers 2.5 όπως λένε) και ίσως και το καλύτερο σίκουελ στο πρώτο Avengers, πολύ καλύτερο από το κανονικό σίκουελ που είχαμε με το Age of Ultron, αλλά ας μην γκρινιάζω. Με τον Εμφύλιο ξεκινάει ουσιαστικά η τρίτη Φάση της Marvel. Και τι ξεκίνημα! Το καλύτερο. Θέαμα επικών διαστάσεων, σκηνές δράσης και μαχών που έχουν μείνει ιστορικές , συγκρούσεις εγωισμών, ιδεολογιών και υπερηρώων. Η αφορμή είναι τα Secovia Accords, μια προσπάθεια δηλαδή να τεθούν οι Εκδικητές υπό κρατικό έλεγχο και αυτό χωρίζει στα δύο τους αγαπημένους μας υπερήρωες, οι οποίοι συγκρούονται. Η ταινία εξετάζει το ενδιαφέρον θέμα των συνεπειών που έχουν όλες αυτές οι πλανητοσυντριπτικές μάχες, μας προσγειώνει σε έναν πιο ρεαλιστικό κόσμο με πολιτικολογίες και αψιμαχίες και μας προετοιμάζει για το  Infinity War. Από τη μια η Team Captain America που δεν επιθυμούν να γίνουν υποχείριο της οποιαδήποτε κυβέρνησης και από την άλλη η Team Tony Stark που έχουν ενοχές για τις ζημιές που έχουν προκαλέσει θελημένα ή αθέλητα στους απλούς ανθρώπους και επιζητούν να τεθούν υπό κάποιο έλεγχο. Εκτός από το καθαρά ιδεολογικό πρόβλημα, υπάρχουν και προσωπικά αντιτιθέμενα πάθη μεταξύ των σουπερηρώων μας. Οι σκηνοθέτες Russos κάνουν αυτό που είναι γνώρισμα του επιτυχημένου storytelling, δένουν και εμπλουτίζουν την κάθε δράση με συναίσθημα και διακύβευμα προσωπικό τόσο για τον Τόνι όσο και για τον Στιβ. Δεν είναι απλά οπαδοί αντιπάλων ομάδων, έχουν το δικό τους παρελθόν να αντιμετωπίσουν και να διασώσουν.
Το έργο συνδυάζει αριστοτεχνικά δράση και σύγκρουση όχι μόνο με μπουνιές αλλά και συναισθήματα, αναπτύσσει τους ήρωές μας σε απόλυτη αρμονία και συνέχεια με ό,τι έχουμε δει στις προηγούμενες σόλο ταινίες τους και μπολιάζει όλα αυτά με το γνωστό και δύσκολο να αντιγραφεί (Rian Johnson για σένα τα λέω) μαρβελικό χιούμορ. Α, και μας συστήνει τον  Spider-Man και τον Black Panther. Διόλου άσχημα!

ταινίες της Marvel
2. Captain America: The Winter Soldier (2014)

Η δικιά μου αγαπημένη ταινία είναι και η πιο προσγειωμένη, ρεαλιστική, παλιακή (βασίζεται στα κλασικά πολιτικά θρίλερ του 70, έχει πρωταγωνιστή και τον Ρομπερτ Ρεντφορντ, θυμίσου το “Τρεις Μέρες του Κόνδορα”) και ενήλικη ταινία της Μάρβελ. Όχι πως δεν έχει αστεία και δράση ή είναι βαρετή, αλλά δεν έχει το έντονο υπερηρωικό στοιχείο, όπως οι άλλες της ταινίες. Θα  μπορούσε να είναι και μια Επικίνδυνη Αποστολή. Αυτό δε σημαίνει πως είναι ξένο σώμα στο σύμπαν της Μάρβελ. Το αντίθετο, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, έχοντας σεναριακές ανατροπές που εκπλήσσουν, ενθουσιάζουν αλλά και μας βάζουν σε σκέψεις με τις ιδεολογικές αψιμαχίες μεταξύ του Cap, του Nick Fury και των υπόλοιπων χαρακτήρων, είναι γεμάτη συναίσθημα (όπως πάντα οι Russos βασίζουν όλη τη δράση των ταινιών τους σε βασικά στοιχεία και πάθη των χαρακτήρων των ηρώων τους, έτσι ώστε να συμπάσχουμε μαζί τους και να τους νιώθουμε οικείους μας) και μοναδικές σκηνές μάχης. Επίσης, είναι η μοναδική ταινία υπερηρώων μετά το The Dark Knight  του Νόλαν που λειτουργεί και σαν αλληγορικό σχόλιο για τα προβλήματα της κοινωνίας μας σήμερα. Ιδανικό σίκουελ του πρώτου Captain America the first Avenger, πετυχαίνει κάτι φιλοδοξο και μοντέρνο: να επαναπροσδιορίσει τον ήρωα αυτό, από τον ευθύγραμμο και κλασικό ηρωικό στρατιώτη του Β Παγκοσμίου Πολέμου που κρατούσε ψηλά την Αμερικάνικη Σημαία και ενσάρκωνε τα Αμερικανικά Ιδανικά, στον ιδεαλιστή, ρομαντικό αλλά το ίδιο δυνατό και προσηλωμένο στις αξίες του ανθρωπισμού, της ελευθερίας και της ανοικτής δημοκρατίας, μαχητή, που αν και ακόμη προσπαθεί να προσαρμοστεί στον καινούργιο κόσμο, δεν κάνει ποτέ έκπτωση στα ιδανικά του. Επανατοποθετώντας τον Cap στο σήμερα και με την άψογη ερμηνεία του Chris Evans, το φιλμ τον απογειώνει  στις καρδιές των φανς, κλέβοντας τη δόξα του Iron Man. Fun Fact: οι Russos έχουν πει ότι ο Winter Soldier αποτελεί το 1ο μέρος της δική τους τριλογίας, με 2ο το Captain America: Civil War και το τέλος να έρχεται με το  Avengers Infinity War. Για να δούμε…

ταινίες της Marvel
1. Avengers Infinity War (2018)

Ναι. Δεν υπάρχει αμφιβολία καμιά. Αυτή είναι η καλύτερη ταινία της Μάρβελ. Μέχρι την επόμενη. Γιατί αυτή είναι η επιτυχία της Μάρβελ. Να ξεπερνάει τον εαυτό της. Μετά την τεράστια και ιδιαίτερης πολιτισμικής αξίας επιτυχία του Black Panther, οι Russos ετοίμασαν την καλύτερη ταινία του είδους. Το ιδανικό ποπκορν μπλοκμπάστερ με στυλ, αλλά πάνω απ’ όλα καρδιά. Μια μοναδική ταινία, που εμπεριέχει σχεδόν όλες τις διαφορετικές προηγούμενες ταινίες, αλλά τις ξεπερνά γιατί για πρώτη φορά η Μάρβελ κάνει τις πιο σκληρές και δύσκολες επιλογές, σκοτεινιάζοντας δραματικά, σχεδόν μηδενιστικά (πώς άλλως θα μπορούσε με τον Θάνο – που βγαίνει από την ελληνική λέξη θάνατος – να είναι ο κεντρικός χαρακτήρας της) αλλά πάντα με χιούμορ και ατόφιο συναίσθημα. Δεν έχει ξανασυμβεί ταινία της Μαρβελ να είναι τόσο απαισιόδοξη, με τον καλύτερο και πολυεπίπεδο κακό που θα μπορούσε να είχε και πολλαπλές ανατροπές, χωρίς όμως να χάνει τον εαυτό της και την ουσία του κόσμου των Avengers (The Last Jedi για σένα είναι η σπόντα); Ένας πραγματικός άθλος που έφερε εις πέρας η Μάρβελ. Ένα συγκλονιστικό κινηματογραφικό γεγονός, ένα υπερθέαμα που έσπασε όλα τα ρεκόρ στο ταμείο, αφού έγινε η πρώτη ταινία που ξεπέρασε το 1 δις $ εισπράξεις μέσα σε σχεδόν 10 μέρες προβολής. 2019 έλα γρήγορα για να δούμε το τελευταίο τμήμα της ιστορίας, με το Avengers 4!!!

About The Author

semiramis

H Semiramis έχει περάσει τα 2/5 της ζωής της βλέποντας ταινίες, ξένα σίριαλ και ακούγοντας μουσική, 1/5 πίσω από ένα γραφείο διαβάζοντας, 1/5 να κοιμάται και το τελευταίο 1/5 στον έξω κόσμο. Στο ερώτημα geek ή nerd απαντά 'φυτό'. Γράφει μανιωδώς τόσο για χόμπι όσο και για επαγγελματικούς λόγους.

  • Αγαπημένη ταινία: Pan's Labyrinth. Γιατί αν δεν ήταν Semiramis θα ήταν Ophelia.
  • Αγαπημένος βιβλίο: Η αθανασία του Milan Kundera, ό,τι έχει γράψει ο Irvin Yalom και ο Haruki Murakami. Τι θες να πεις δεν είναι ένα βιβλίο αυτό;"
  • Παιδικός ήρωας:  Η Κάντυ-Κάντυ. Γιατί από εκεί πήρε το -πραγματικό-όνομά της.
  • Αγαπημένο ζώο:  Γάτα. Δε χρειάζεται αιτιολογία.
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments